Alla inlägg under januari 2011

Av Mattias - 25 januari 2011 10:26

Dio - Holy Diver (1983)

Året var 1982 då sångaren Ronnie James Dio och Batteristen Vinnie Appice valde att lämna bandet Black Sabbath efter en del interna konflikter för att i USA bilda bandet DIO. Bandet släppte sitt debutalbum den 25 may 1983 betitlat, Holy Diver, och det gick in på plats nummer åtta på IGN´s Tot 25 metal albums.


Albumomslaget ansågs vara ganska kontroversiellt då det innehöll en djävul som dräper en präst. Dio kontrade med att man inte skall döma "boken av dess omslag" att det lika väl hade kunnat vara en präst som dödar en djävul. Djävulen ifråga som pryder omslaget blev en maskot för bandet och kom att kallas för "Murray" vilken skulle pryda fler omslag i framtiden. Det sägs även att om man vänder Dios logga upp-och-ned så kan man uttyda orden "DIE" eller "DEVIL".


Albumet innerhåller de båda monsterhitsen 'Holy Diver' och 'Rainbow in the Dark' som båda ansees av många som bandets absolut finaste verk. De båda låtarna tog var sin plasering på US mainstream Rock Tracks som nummer 40 respektive nummer 14.


Spotify: Dio – Holy Diver


Kolla in: Spår 1 - Stand up and shout


Av Mattias - 24 januari 2011 15:54

Danzig - II - Lucfuge (1990)

 

Danzigs andra album är mycket mer bluesorienterat än hans debutalbum, Danzig, med influenser från bland annat Howlin´Wolf och Robert Johnson.

Albumets titel kommer ifrån det latinska verbet lucifugere vilket kort kan sägas vara en sammansättning av orden ljus och flykt. Det hänvisar ochså till Lucifer som är en av de sju prinsarna av helvetet. Från början var det tänkt att albumet skulle hetat 777.


Spotify: Danzig – Danzig II: Lucifuge


Kolla in: Spår 4 - Tierd of being alive

Av Mattias - 23 januari 2011 13:13

Året var 1986 då Iron Maiden släppte sitt sjätte album 'Somewhere in Time' och hade då ett futuristiskt tema som koncept. Man hade designat en cyborgförstärkt Eddie och placerat in denne i en Blade Runner värld. I designen har man sedan gett plats för en rad olika hemliga meddelanden och saker som anknyter till tidigare låtar. Det var först meningen att målningen skulle vara till omslaget till en biografi av Iron Maiden kallad 'Running Free'.


 


Bland dessa roliga referenser kan man hitta följande på omslaget:

  • Gatskylten på hörnet där Eddie står kan man läsa "Acacia" som refererar till låten '22 Acacia Avenue'.
  • Där finns en poster med Eddie från Iron Maidens första album på väggen.
  • Det finns en digitalklocka som står på 23:58, vilket refererar till '2 minutes to Midninght'.
  • Det finns en skylt där man kan läsa 'Phantom Opera House' vilket refererar till 'Phantom of the Opera'.
  • Det finns en skylt som visar 'Aces High Bar' vilket refererar till 'Aces High'.
  • Där finns pyramider, Powerslave.
  • Där finns en skylt som lyder "LATEST RESULTS.......WEST HAM 7........ARSENAL 3" vilket är en hyllning till fotbollslaget West Ham United vilket är bassisten Steve Harris favoritlag.

Där finns jättemånga mer referender och meddelanden i omslaget. Om man är intresserad kan man hitta flertalet hemsidor och debatter om detta på nätet. Det är bara att söka och läsa! Mycket nöje för alla Maidenfans!

Av Mattias - 23 januari 2011 10:31

Van Halen - For Unlawful Carnal Knowledge (1991)

 

Den 17 juni 1991 släppte Van Halen sitt nionde studioalbum vilket debuterade som nummer ett på Billboards 200 albumlista och höll den placeringen i tre veckor. Gruppens sångare, Sammy Hagar, ville utmana cencureringen genom att  helt enkelt namnge albumet FUCK, detta var en tid då cencueringen verkligen var på tapeten. Hagar backade dock efter påtryckning då han fick förklarat av sin vän, fd. lättviktsvärldsmästaren i boxning, Ray "Boom Boom" Mancini att ordet fuck var ett anagram för "For Unlawful Carnal Knowledge" (detta är dock inte sant).

For Unlawful Carnal Knowledge marknadsfördes som Van Halens återtåg till sina rockrötter då nästan alla spår är gitarrorienterade. Synthen som tidigare har haft en framstående plats på tidigare album byttes nu ut mot ett piano.


Albumets första spår 'Poundcake' innerhåller ett intro där gitarristen Eddie van Halen använder en borrmaskin vilken han kör mot strängarna precis ovanför microfonerna på sin gitarr och utvinner ett unikt sound.

Låten 'Top of the world' Bygger på samma gitarr-riff som avslutar låten 'Jump' Från gruppens monsterplatta 1984.


Spotify: Van Halen – For Unlawful Carnal Knowledge


Kolla in: Spår 9 - Right Now

Av Mattias - 22 januari 2011 12:35

Shinedown - The Sound of Madness (2008)

   

På gruppens tredje album ger sig Shinedown sig på att utforska en liten ny inriktning av låtskrivande, iallafall när det gäller texter, mot deras tidigare album Leave a wisper(2003) och Us and them(2005). Låten 'Devour', albumets första singel, handlar om politik medan 'If you only know' är den första kärleksballad som Brent Smith skrivit för Shinedown.


The Sound of Madness är gruppens allra största framgång innehåller både multi-platina singeln 'Second Chance' och guld-singeln 'If you only knew'.


Spår från albumet har används flitigt av både tv-spel, tv-serier och filmer. Bland annat var låten 'Second Chance' med i reklam för andra säsongen av Terminator: The Sarah Connor Chronicles, 'Sound of Madness' användes till Wrestlemania 25 (The Undertaker vs. Shawn Michaels), 'Devour' Användes till WWE Night of the Champions samt spelen Madden 09, Rock Band och Guitarhero 5.


Albumet har släppts i många olika utgåvor bland annat som en Delux Edition som inkluderar hela 9 extra spår samt DVD. Bland dem spåret 'Diamond Eyes (Boom-Lay-Boom-Lay-Boom) Som tillhörde soundtracket till Sylvester Sallones hyllade multi-all-star-film 'The Expendables' Samt spåret 'Almost Alice' som finns med i Tim Burtons 'Alice in Wonderland'.


Spotify: Shinedown – The Sound of Madness


Kolla in: Spår 9 - Cyanide Sweet Tooth Suicide

Av Mattias - 21 januari 2011 17:50

1976, eller MCMLXXVI, var et riktigt intressant år. USA firar 200 jubeleum av självständighetsdeklarationen 1776, Steve Jobs och Steve Wozniak bildar företaget Apple Computer Company, Pol Pot Tillträder som premiärminister i Kambodja Sveriges riksdag beslutar att avskaffa mellanölet från den 1 juli 1977, Björn Borg vinner, som förste svensk, herrsingeln i Wimbledonmästerskapen och Ingemar Stenmark, vinner i slalomtävlingen i Aspen och säkrar slutsegern i världscupen i alpin skidåkning för första gången.

Men det är inte enbart dessa händelser som gör MCMLXXXV till ett häpnadsväckande år.


Detta hände också:


Dessa år var väldigt produktiva i mitten av 70-talet. Flera band släpte upp till två album om året och det gör dessa år så otroligt intressamnta. Det stora som händer 1976 är att bandet Iron Maiden bildas av bassisten Steve Harris och det är en framgångssaga som fortfarande rider starkt. Giganterna AC/DC släpper albumen ’High Voltage’ och 'Dirty deeds done dirt sheep’. KISS släpper ’Destroyer’ och 'Rock ’n Roll Over’ Och Rush släpper monsteralbumet 2112.



     


  • Black Sabbath – Technical Ecstasy
  • Judas Priest – Sad Wings of Destiny
  • Led Zeppelin – Presence
  • Led Zeppelin – The Songs Remains the Same
  • Scorpions – Virgin Killer
  • Rainbow – Rising
  • Thin Lizzy - Jailbreak

     


        


Spotify: MCMLXXVI



Av Mattias - 21 januari 2011 17:08

Faith No More - The Real Thing (1989)

 

The Real Thing är Faith No Mores tredje album men det första med Mr Bungle-sångaren Mike Patton bakom micken. Genom att byta ut Chuck Mosley som vokalist och avancera sitt sound genom att kombinera metal, progressiv Rock, hip hop, funk, jazz och soul lyckades bandet få det genomslag som de var värda.

Men det var dock inte förren Albumets andra singel 'Epic' gavs ut som det stora genombrottet kom. Låtar från detta album har används flitigt i både Tv-spel och filmer. Bland annat kan man höra 'From out of nowere' i Madden NFL 2005 och NHL 2005, 'Epic' i Rockband och Singstar, 'Falling to Pieces' i Black Hawk Down och 'Suprise! You´re Dead' ,vilken Jim Martin skrev redan på 70-talet, i Gremlins 2, The New Batch.


Spotify: Faith No More – The Real Thing


Kolla in: Spår 11 - Edge of the world

Av Mattias - 20 januari 2011 16:17

Judas Priest - British Steel (1980)

 

British steel är Judas sjätte album och släptes i april 1980. Man spelade in albumet i Tittenhurst Park vilket var John Lennons gamla hem mellan 69-71. Då inte samplingar existerade på den tiden så fick man helt enkelt spela in ljudet då man krossade mjölkflaskor för att få lite effekter i låtar som 'Breaking the law'. Albumet har givits ut remastrad år 2001 och sedan i en härlig 30-årsjubbeleumsutgåva, 2010. Båda gångerna med bonuslåtar. Albumet klättrade till plats nr 4 på UK album chart 1980. Det är efter låten 'Metal Gods' Som Judas Priest har fortsatt att kalla sig detta och då även Halford själv som the "Metal God"


Spotify: Judas Priest – British Steel - 30th Anniversary


Kolla in: Spår 2 - Metal Gods

Ovido - Quiz & Flashcards