Alla inlägg den 23 januari 2011

Av Mattias - 23 januari 2011 13:13

Året var 1986 då Iron Maiden släppte sitt sjätte album 'Somewhere in Time' och hade då ett futuristiskt tema som koncept. Man hade designat en cyborgförstärkt Eddie och placerat in denne i en Blade Runner värld. I designen har man sedan gett plats för en rad olika hemliga meddelanden och saker som anknyter till tidigare låtar. Det var först meningen att målningen skulle vara till omslaget till en biografi av Iron Maiden kallad 'Running Free'.


 


Bland dessa roliga referenser kan man hitta följande på omslaget:

  • Gatskylten på hörnet där Eddie står kan man läsa "Acacia" som refererar till låten '22 Acacia Avenue'.
  • Där finns en poster med Eddie från Iron Maidens första album på väggen.
  • Det finns en digitalklocka som står på 23:58, vilket refererar till '2 minutes to Midninght'.
  • Det finns en skylt där man kan läsa 'Phantom Opera House' vilket refererar till 'Phantom of the Opera'.
  • Det finns en skylt som visar 'Aces High Bar' vilket refererar till 'Aces High'.
  • Där finns pyramider, Powerslave.
  • Där finns en skylt som lyder "LATEST RESULTS.......WEST HAM 7........ARSENAL 3" vilket är en hyllning till fotbollslaget West Ham United vilket är bassisten Steve Harris favoritlag.

Där finns jättemånga mer referender och meddelanden i omslaget. Om man är intresserad kan man hitta flertalet hemsidor och debatter om detta på nätet. Det är bara att söka och läsa! Mycket nöje för alla Maidenfans!

Av Mattias - 23 januari 2011 10:31

Van Halen - For Unlawful Carnal Knowledge (1991)

 

Den 17 juni 1991 släppte Van Halen sitt nionde studioalbum vilket debuterade som nummer ett på Billboards 200 albumlista och höll den placeringen i tre veckor. Gruppens sångare, Sammy Hagar, ville utmana cencureringen genom att  helt enkelt namnge albumet FUCK, detta var en tid då cencueringen verkligen var på tapeten. Hagar backade dock efter påtryckning då han fick förklarat av sin vän, fd. lättviktsvärldsmästaren i boxning, Ray "Boom Boom" Mancini att ordet fuck var ett anagram för "For Unlawful Carnal Knowledge" (detta är dock inte sant).

For Unlawful Carnal Knowledge marknadsfördes som Van Halens återtåg till sina rockrötter då nästan alla spår är gitarrorienterade. Synthen som tidigare har haft en framstående plats på tidigare album byttes nu ut mot ett piano.


Albumets första spår 'Poundcake' innerhåller ett intro där gitarristen Eddie van Halen använder en borrmaskin vilken han kör mot strängarna precis ovanför microfonerna på sin gitarr och utvinner ett unikt sound.

Låten 'Top of the world' Bygger på samma gitarr-riff som avslutar låten 'Jump' Från gruppens monsterplatta 1984.


Spotify: Van Halen – For Unlawful Carnal Knowledge


Kolla in: Spår 9 - Right Now

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards