Alla inlägg den 28 januari 2011

Av Mattias - 28 januari 2011 10:49

Under 60-talet myntades termen supergrupp som ett namn på en sammansättninge av musiker från olika redan kända grupper som samlades och gjorde musik tillsammans. Ofta är dessa ban väldigt kortlivade men ibland så har konstellationen varit så framgångsrik så att det har blivit ett permanent band med en enastående karriär. Några av de första supergrupperna som kom fram under 60-talet och banade väg var bland annat Cream, med Eric Clapton (The Yardbirds), Jack Bruce och Ginger Baker (Graham Bond Organisation) och Blind Faith, också detta med Eric Clapton.


En rolig sammansättning var bandet Dokken (1989) som bestod av Don Dokken, John Norum (Europe), Billy White (Watchtower), Peter Baltes (Accept) och Mikky Dee (Motörhead). Temple of the dog gav ut ett album med lyckade sammansättningen Chris Cornell, Matt Cameron från Soundgarden och Stone Gossard, Jeff Ament, Eddie Vedder och Mike McCready från Pearl Jam.


De senaste årens mest intressanta supergrup anseer jag Them Crooked Voltures
vara med Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters), John Paul Jones (Led Zeppelin) och Josh Homme (Kyuss, QotSa, Eagles of deathmetal)


Spotify: Supergroups


Andra band, supergroups, som kan nänas och vara värda att kolla upp är:

Velvet Revolver

Chickenfoot

Brides of Destruction

Alter Bridge

Angels & Airwaves

HellYeah


           

Av Mattias - 28 januari 2011 09:58

Chickenfoot - Chickenfoot (2009)

 

Det finns många så kallade supergrupper, både bra och dåliga, detta är debutalbumet för ett av dem och man får själv bilda sig uppfattningen om detta är bra eller dåligt. Chickenfoot består av Sammy Hagar (Van Halen) på sång, Joe Satriani (Gitarr-gud) på... Gitarr, Michael Anthiny (Ex. Van Halen) på bas och Chad Smith (Red Hot Chilipeppers) på trummor.

Gruppen släppte sitt debutalbum 5 juni 2009 med vars omslag var värmesensitivt, vilket gjorde att det kom fram en annan bild på omslaget om den utsattes för hetta, till exempel solljus.


Spotify: Chickenfoot – Chickenfoot


Kolla in: Spår 7 - Down the darain

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards